keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Ikkunaremppaa viime kesältä

Viime kesänä kunnostin miehen "ukkilan" ikkunoita, jotka olivat päässeet ulkopuolelta heikkoon kuntoon. Toissa kesänä aloiteltiin purkamalla lattiasta mattoja ja poistamalla paljon hometta. Hometta on löytynyt joka paikasta, lattiasta, seinistä ja tuvan katosta. Kaikkea hometta ei ole vieläkään saatu poistettua ja tällä hetkellä ukkila tuntuukin ikuisuusprojektilta. Hitaasti hyvä tulee vai miten se oli.. Remppa etenee ainoastaan kevään ja syksyn välillä kun maalla ollaan ja aikaa liikenee.

En ole käynyt mitään koulutusta ikkunoiden entisöintiin, mutta netistä löytyy paljon tietoa. Museon korjauskortteja on myös hyödynnetty.


Tältä siis näytti lähtötilanne. Vesilistassa olevista tuuletusrei`istä oli vesi juossut sisään ja lahottanut monen ikkunan alalistan.


Joihinkin tuuletusaukkoihin oli tungettu paperia ja tässä ikkunassa se oli aiheuttanut koko alakarmin lahoamisen. Kitti oli huonossa kunnossa, lasit heiluivat, tiivisteet hapristuneet, ikkunat sisältä teipatut vedon estämiseksi, osa laseista rikki ja karmin ja seinän väli tilkitty vanhoilla vaatteilla. Eipä ihme jos on ikkunat vetäneet.


Ensimmäinen homma oli irrotella lasilistat ja lasit varovasti (lasit ja ikkunat numeroin). Maalin ja jumahtaneet kitin poistin lastalla ja kuumailmapuhaltimella. Yllä olevassa ikkunassa vaihdettu myös alalista. Alalista on valmistettu toisesta vanhasta ikkunasta joka ei ollut aivan yhteensopiva. Työvälineinä toimivat käsisaha, taltta, vasara ja puukko eli jälkikin on sen mukaista, mutta parempi näin, kuin entinen lahonnut :). Maalinpoiston jälkeen hionta.



Ennen kittausta ikkunat käsittelin uulan sinkkivalkoisella pellavamaalilla ja lasit kiinnitin lasitusnauloilla. Kitin valmistin itse kun ensimmäisen valmiskittitörpön kohdalla huomasin kuinka paljon sitä jo yhteenkin ikkunaan hupenee :). Annoin kitin kuivahtaa päivän pari ja maalasin kaksi kertaa uulan valkealla pellavamaalilla. Maalin kuivumista sai odotella välillä pitkäänkin kun ilmat olivat niin kosteat ja harmaat.


Valmista ikkunaa ulkoa..



ja sisältä.



Ikkunat oli kiinnitetty aikaisemmin nauloilla, mutta ne vaihtuivat ladosta vanhoista karmeista löytyneisiin ikkunansalpoihin. Ikkunansalvoista poistin myös maalit, hioin ja kiillotin. Varmaan olisi joku käsittelyaine ollut paikallaan ettei ruostuisi niin nopeasti. Maalarinteippi ei ollut minun heiniä, vaan siistimpää tuli mielestäni vapaalla kädellä sutien. Teipistä jäi mielestäni ikävät jäljet poistovaiheessa.

Hidasta hommaa, mutta palkitsevaa. En uskalla edes laskea montako ikkunaa on vielä jäljellä. Viime kesän saldona oli siis tuvan etelä- ja pohjoispuolen ikkunat ulkoa+karmit. Eteisen toisen ikkunan laudoitin (ikkunasta näkyi vain siivouskaappiin) ja toisen entisöin käyttäen toisen ikkunan ehjiä osia hyväksi. 

Ensi kesänä taitaa tulla taukoa, kun tuskin sitten jää paljon vapaa aikaa kahdelta pieneltä.. Ja taitaa ne liikenevätkin vapaa ajat mennä huokaistessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti