torstai 24. marraskuuta 2011

Luonnonsuola vs teollinensuola



En ole mikään "ruokaniuhottaja", vegaani, tukaani tai luomuvannoutunu (ainakaan vielä, joskus toivottavasti), mutta jotakin joltakin väliltä. Matkalla kuitenkin kohti terveellisempää, koska e-koodit hirvittävät ja kaikki se "roska" mitä kaikkeen lisätään ja tässä tapauksessa, miksi hyvä poistetaan?? Erälehden ruokanumero (12/2011) muutti meidän perheen suolan käytön niin, ettei teollinensuola enää koskaan palaa hyllyymme. 

Ennen kuin teollinensuola päätyy pöytäämme se käy läpi prosessin jossa siinä poistetaan kaikki mineraalit kuten elimistölle arvokas magnesium sekä 81 muuta alkuainetta. 
Suurin osa teollisesti valmistetusta suolasta menee pelkästään teollisuuden käyttöön. Lopulta vain 0,3% päätyy kuluttajien hyllyihin. Ruokasuolamme onkin yllättäen teollisuuden sivutuote, joka sisältää 99,9% natriumkloridia + paakkuuntumisenestoaineita, jodia ja muita kemikaaleja. Jodin lisääminen suolaa aloitettiin vuonna 1940, jolloin struuma eli kilpirauhasen suurentuma oli yleinen sairaus Suomessa. Nykyisin jodia saadaan maitotaloustuotteista, merikaloista, merilevästä, kananmunista ja viljavalmisteista. 

Luonnosuolat tuotetaan joko kuivaamalla merivedestä tai louhimalla alueilta, jotka ovat olleet muinaista merenpohjaa. Luonnonsuolan etuna on, että siinä on luontainen yhdistelmä natriumkloridia, arvokkaita mineraaleja kuten kalsiumia ja magnesiumia sekä elimistölle tärkeitä hivenaineita. 
Luonnonsuola on luomutuote, josta ihmiset ja eläimet ovat kymmenien tuhansien vuosien ajan saaneet elintärkeitä vitamiineja. Lisäksi siitä puuttuu teollisensuolan tavanomainen "pistävä" maku.

Ruususuolaa louhitaan Andien vuorilla Boliviassa. Louhijat valikoivat vain parhaat ja tasalaatuisimmat suolakimpaleet, jotka pilkotaan pienemmiksi, huuhdotaan ja jauhetaan. Sen lisäksi, että se korvaa vaarallista kaivostyötä sillä työllistetään ja koulutetaan intiaaneja, jotka saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään.
Ruususuolan punertava väri tulee sen sisältämästä raudasta ja mangaanista eikä siitä ole poistettu elimistölle arvoikkaita mineraaleja.

 Luontaistuotekaupastamme löytyi vain Ruususuolaa, mutta nettimarkkinoiden valikoima on laajempi. Hintaa suolalle tuli n.12 e/kg, joka kestää varmasti meidän käytössä pitkään. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti