keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Manteliset pullat










Viime vkl:na tehtiin pojan kanssa kokeiluja keittiön puolella. Tavoitteena vähän terveellisemmät ja vähäsokerisemmat pullat. Itselle (ja vieraille) rahkatäytteellä ja lapsille perinteisiä, sokeripinnalla. Eksyi sekaan myös voisilmä ja xylitol pintaisia pulliakin. Itselle vähäsokerisempaan elämään jo tottuneena makeus oli riittävä ja koemaistajatkin söivät pullat vikkelään (isomman kommentti: "hyvää on äiti!"). Ensimmäisiksi gluteenittomiksi pulliksi olin ihan tyytyväinen, kuohkeuttakin oli eivätkä olleet kuivia. Seuraavassa kokeilussa ajattelin kokeilla korvata voin kokonaan kookosöljyllä ja ehkä lisätä enemmän "fiksumpien" jauhojen määrää. Kookosrouheen vaihtaisin kookosjauhoihin kunhan niitä ensin jostain löytäisin.

Retkelle mukaan otettiin lisää maistiaisia ja mantelimaitoon keitetty kaakao (sokerittomana), nam!


"Manteliset pullat"

4 dl mantelimaitoa
2 kananmunaa
1 tl laatusuolaa
1/4 dl koivusokeria
1/4 dl hedelmäsokeria
1 rkl kardemummaa
1 pieni pilkullinen banaani
2 pss kuivahiivaa (yht.14g)
1 rkl chian siemeniä
1dl kaurahiutaleita
1dl manteleita (kuorellisia)
1/2 dl auringonkukan siemeniä
1/2 dl kookosrouhetta
1 rkl psylliumia
100g luomuvoita
1 dl tattarijauhoja
n. 8-9dl glut.vaaleita jauhoja

Jauha blenderillä sileäksi chia, kaura, mantelit, auringonkukan siemenet sekä kookosrouhe. Lisää sekaan psyllium. Lämmitä mantelimaito, lisää hiiva, sokeri, munat, kardemumma ja suola. Vatkaa hyvin vispilällä. Lisää blendattu banaanisose. Vatkaa sekaan "siemenpsylliumseos". Sekoita vaaleisiin jauhoihin tattarijauhot ja vaivaa taikinaan. Kaada voisula loppuvaiheessa. Lisää vielä jauhoja niin, että taikina jää hieman tahmeaksi, mutta, että siitä pystyy juuri jauhoisilla käsillä pyöritteleen palloja. Kohota hyvin! (gluteenittomilla vain yksi kohotus). Voitele munalla, täytä rahkaseoksella, mustikoilla tai millä itse haluat. Paista keskitasolla 225 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti