Ruisleipä kokeilut ovat tuottaneet jo muutaman onnistuneen satsin, joten tässäpä ohjetta. Vielä en ole niin taitava, että ilman hiivaa saisin tarpeeksi kohoamaan, mutta olen tyytyväinen siihen, että kaupasta ei ole tarvinnut vähään aikaan leipää kantaa. Ruisleivän teko on hidasta, mutta onnistumisen tunne palkitsevaa. Kokeiluun voisi seuraavaksi ottaa mukaan vaikka siemeniä tai nokkostakin?
Lisäys: juuri on alkanut pikkuhiljaa toimimaan paremmin, joten olen vähentänyt hiivan määrää 7 grammaan (odotusajatkin ovat lyhentyneet). Luin jostain, että näin voi olla itse tehdyn juuren kanssa alussa eli hiivaa voi käyttää ensimmäisillä leipomuksilla ja vähentää kun juuri jaksaa itse nostattaa taikinaa. Valaistumisen olen myös kokenut taikinan työtekovaiheessa. Taikinaan ei siis tarvitse tuhlata kaikkia voimiaan vaivaamalla sitä tuntikausia vaan pelkkä tasaiseksi työstäminen riittää. Koostumus kannattaa myös jättää pehmeäksi (pehmeä taikina = pehmeät leivät, kova taikina = kovat leivät), kohoaakin paremmin. En uskonut, että leivän leipomiseen voisi jäädä näin pahasti koukkuun.. ;)
Lisäys: juuri on alkanut pikkuhiljaa toimimaan paremmin, joten olen vähentänyt hiivan määrää 7 grammaan (odotusajatkin ovat lyhentyneet). Luin jostain, että näin voi olla itse tehdyn juuren kanssa alussa eli hiivaa voi käyttää ensimmäisillä leipomuksilla ja vähentää kun juuri jaksaa itse nostattaa taikinaa. Valaistumisen olen myös kokenut taikinan työtekovaiheessa. Taikinaan ei siis tarvitse tuhlata kaikkia voimiaan vaivaamalla sitä tuntikausia vaan pelkkä tasaiseksi työstäminen riittää. Koostumus kannattaa myös jättää pehmeäksi (pehmeä taikina = pehmeät leivät, kova taikina = kovat leivät), kohoaakin paremmin. En uskonut, että leivän leipomiseen voisi jäädä näin pahasti koukkuun.. ;)
Raski (1.päivä)
8 dl lämmintä vettä
1 dl hapanjuurta
täysjyväruisjauhoja
Suosittelen isoa astiaa esim. sankkoa jos ei omista puista saavia.
Illalla murustele hapanjuuri 40 asteiseen veteen ja hämmentele puulastalla. Lisää jauhoja niin paljon, että syntyy ilmava velli. Peitä astia liinalla ja hämmennä kerran pari ennen nukkumaanmenoa. Annetaan muhia (ja kuplia) 14-15h (tai pitempääkin jos tykkää happamammasta). Jos kuplimista ei tapahdu on velli liian paksua tai juuri huono.
Leipätaikina (2.päivä)
3 dl lämmintä vettä
1 - 1 1/2 rkl suolaa (kristallisuolaa)
(7-14 g kuivahiivaa jos et saa taikinaa kohoamaan ilman)
täysjyväruisjauhoja
(maun mukaan auringonkukansiemeniä ja ripaus kuivattua hienonnettua nokkosta)
(maun mukaan auringonkukansiemeniä ja ripaus kuivattua hienonnettua nokkosta)
Ota raskista 1 dl juurta talteen ja lisää siihen jauhoja niin paljon, että pystyt leipomaan pallon. Kiedo pallo napakasti kelmuun ja laita jääkaappiin. Juuri säilyy jääkaapissa hyvänä n. 2 viikkoa Wikikon mukaan, mutta jos leipoo harvemmin kannattaa juuri pakastaa.
Liuota 40 asteiseen veteen hiiva ja lisää se raskiin. Lisää tämän jälkeen suola ja jauhoja niin paljon, että taikina irtoilee käsistä aika helposti, , että taikina on kuin laastia (pehmeä taikina kohoaa paremmin). Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, mutta olen varannut taikinaan (+raski) aina 2kg jauhoja ja n. 3 dl on jäänyt yli.
Jos haluat voit tehdä taikinan pintaan kuvion, kohoamista voi seurata astian reunaakin seuraamalla. Anna kohota n. 6 tuntia. Nykyään riittää jopa 2h kohotus.
Jaa taikina sankossa neljään osaa ja pyörittele käsissä palloiksi lisäämällä jauhoja välillä. Ripottele leivinpaperille jauhoja ja muotoile taikinasta pyöreä n. sentin paksuinen leipä. Käytä kaulinta tarvittaessa tasapaksuuden saamiseksi. Tee keskelle reikä juomalasilla (ei pakollinen, ilmankin maistuu yhtä hyvälle) ja koristele pinta mieleiseksi. Anna leipien kohota liinan alla n.3h.
Laita uunin pohjalle vesiastia ja paista leivät 225 asteessa keskitasolla n. 20 min. Kiedo kuuma leipä leivinliinaan ja halkaise kun se on jäähtynyt.
----------------------------------------------------------------------------
Jos et omista juurta tai et sitä mistään saa, tässä ohje juuren tekoon. Mielenkiintoista hommaa sekin jos yhtään tykkää kemiallisista reaktioista ;). Itse valmistin juuren tällä ohjeella ja kun vierailin anopin luona raaputtelin hänen taikinasaavista lusikallisen juurta ja lisäsin omaani.
Ruisjuuri (1.päivä)
3 rkl ruisjauhoja
3rkl haaleaa vettä
Sekoita jauhot ja vesi puuroksi. Puuro jätetään seisomaan kevyesti suljettuun purkkiin (esim. pilttipurkki ja kelmu) kahdeksi vuorokaudeksi.
3.päivä
2 rkl ruisjauhoja
2 rkl haaleaa vettä
Sekoitetaan kuplineeseen juureen ja jätetään vielä vuorokaudeksi seisomaan.
4. päivänä voi tehdä taikinan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti