maanantai 24. lokakuuta 2011

Kolmas ulottuvuus



Arkistoihin ja vuoteen 2009 . Ei niin hääppöinen, mutta esittelemisen arvoinen. Matkalla valmiiseen joksi ei koskaan valmistuta, mahtuu monenlaista töherrystä joista osaa kehtaa näytellä ja osa piilotetaan. Tämän taulun halusi paras ystäväni ja sen sai. 

Ensimmäinen osa tauluista on kuin omia lapsia, vaikea luopua, mielenkiintoisia virheineenkin. Toinen osa kehitys kelpoisia, lahjoitukseen (myytäväksi) kelpaavia ja katseenkestäviä. Kolmas ja viimeinen erä, häkkivarastoluokkaa, säilytetään pimeässä, odottavat valoa rovion muodossa ;). 




maanantai 17. lokakuuta 2011

Kentän perällä










Askeleet käyvät pellon laitaa. Sankko painaa kyynärvarrella. Tänäänkin saadaan syödä hyvin. Verho heilahtaa. Vaimo.

Tuvassa tuoksuu lämmin ja lattian täyttää lasten meri. Kehdossa tuhisee uusin tulokas.

Edellis iltana kun taivas oli jo hämärtynyt ja usva noussut pelloille asti, paloi saunan ikkunassa kynttilä pitkälle yöhön asti. Kätilön pehmeät kädet. Ensimmäinen keuhkot täyttävä huudahdus..

Ajatus lensi ja mielikuvitus kiisi kun kävimme vkl:na isoisoisien ja äitien mailla. Vaikka oli hiljaista ja autiota, pystyi silti aistimaan eletyn elämän tai ainakin kuvittelemaan sen.

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Rumilukselle elinvuosia



Anoppi pyörittelee silmiään. Raahasin likaisen, hajoamispisteessä olevan maton kotia. Kotona odotti täysihoito pesulla, leikkauksella ja uusilla päädyillä. Miehen mummun kutoma matto saa nähdä vielä elämää meidänkin eteisen lattialla.



Moni muukin pyöritteli silmiä. Viime vkl:na kipusin myös ukkilan katolle. Katto alkaa olla niin surkeassa kunnossa, että ensi kesänä jos ei peltejä pistä niin saa heittää hyvästit kaikelle tekemälleen työlle. Talvi aikaa opiskella ja miettiä onko tässä ikuuisuusprojektissa mitään järkeä? Mielikuvat siitä miltä kaikki voisi näyttää vuosien ja lukemattomien uurastusten jälkeen eivät anna luovuttaa. Ensi kesänä on vain revittävä aikaa, rahaa ja ehkä apulaisiakin jos haluaa mielikuvat säilyttää..



sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Onko ketään kotona?




Tässä tapauksessa voi aika varmasti sanoa ei, jo ennen kuin kurkistaa oven raosta. 

Matka alkoi veneen haku reissulla ja matkalla takaisin kyselin mieheltä heidän pellon laidalla töröttävästä mökkeröisestä. Sauna kuulemma, eikä hänkään siellä koskaan ollut sisällä käynyt. Kun lähestyimme paikkaa pyysin (anelin) saada käydä vilkaisemassa mökkiä sisältä, ihan vain senkin takia, että olen hulluna kaikkeen vanhaan. "Mitä sieltä nyt korkeintaan voisi löytää, tai mikä olisi hyvä löytö?" mies kysyi. "No tässä tapauksessa ihan vaikka vanha sinkkisankkokin" ;). Yllätyin hieman kun löysin sinkkisankkojen lisäksi jotain muutakin.. Ei sauna, vaan pieni talo liedellä, pöydällä, sängyllä ja tuoleillaan. 

Nurkassa pieni sievä kirjoituspöytä irrallisella kannella, neljä tuolia joista kaksi klaffi mallia. Oikealla myös laverisänky joka oli saanut liikaa kosteutta avonaisesta ikkunasta.








Ensi kerralla kun maalle taas mennään, suuntaan pelastamaan ainakin tuon kirjoituspöydän. Mökin reppana siirtyi maakaupoissa miehen porukoille eli kaikki irtaimisto on siis luvan kanssa sieltä vietävissä. Harmittaa kun en jo aikaisemmin moista huomannut niin laverikin olisi voinut olla vielä pelastettavissa. 

Monenlaista legendaa mökistä kuulemma liikkuu, mikä lie on se oikea. Sama juttu taitaa olla lähes kaikilla hylätyillä ja vanhoilla heitteille jätetyillä autiotaloilla (ja mökeillä). Eräs "taru" kertoo mökin kuuluneen pariskunnalle ja mökin toimineen kesäisin heinäntekokämppänä. Sittemmin pariskunta oli voittanut suurehkon summan rahaa ja elänyt herroiksi. Taxilla oli kuljettu edestakaisin kaupungin väliä hotelleissa juhlimassa. Talo oli ostettu niin täyteen huonekaluja, että jalansijaa tuskin jäi jäljelle. Rahat tietenkin jossakin vaiheessa loppuivat ja palattiin takaisin kitsaampaan elämänmalliin.

Totta tai ei, hylättyjä taloja ja ihmisiäkin tarinoineen kyllä riittää, niin tällä kylällä kuin muuallakin. Monet vain jäävät oman onnensa nojaan kun ihmiset jatkavat elämäänsä katsomatta taaksepäin. 

perjantai 7. lokakuuta 2011

Pieni taiteilijan alku



Ensin inspiraatiota hakemassa lähimetsässä ;) Jonka jälkeen luovin osuus...





Rullapaperia, hiiltä ja liituja. Lopuksi päälle fiksatiivia. Tuli niin hieno, että äidillä täytyy hommata iso kehys johon voi tehdä vaihtuvan näyttelyn pienen taiteilijan teoksille. Aiemmin sitä katseli vähän vinoon niitä jotka ripusteli lastensa töitä seinille, mutta mikä siinä muuttuu kun ne työt ovatkin oman jälkikasvun aikaansaannoksia? :)